Uusi pikavippilaki etenee eduskunnassa

Uusi pikavippilaki etenee eduskunnassa

lokakuu 15, 2018 0 By Sisältötoimitus
Oikeusministeri Antti Häkkänen kertoo blogissaan, että paljon puhutun uuden ”pikavippilain” esitysluonnos on vihdoin toimitettu lainsäädännön arviointineuvostolle. Pikavippien korkokattoihin ja kulurakenteeseen kantaa ottavaa lakia on rakennettu Suomessa jo useampia vuosia. Tehokasta keinoa velkaantumiseen ei olla saatu aikaiseksi pyrkimyksistä huolimatta.
Uudessa esityksessä keinoksi pyritään ottamaan kuluttajille tarjottavien luottojen korkokattojen kiristäminen, sekä lainan sivukulujen rajoittaminen. Nykyisellään lainsäädäntö ei aseta korkokattoa, kun pikalainaa tai kulutusluottoa haetaan yli 2000€. Uudessa esityksessä myös suuremmat luotot ja lainat tulisivat 50% korkokaton sääntelyn piiriin.
Uuden esityksen astuessa voimaan rajoitettaisiin lainojen korkoja 30 prosenttiin nostetusta luotosta. Uudistus koskisi kaikkia kuluttajaluottoja poislukien asuntoluotot. Uudessa esityksessä lainan sivukuluja kuten nostokuluja saisi periä enintään 150€ kalenterivuodessa.
Uusi esitysluonnos on kerännyt paljon kritiikkiä, sillä se ei pureudu velkaantumisen aiheuttaviin epäkohtiin vaan pyrkii korjaamaan tilanteesta aiheutuvia lieveilmiöitä.