Omaa taloudenhallintaa halutaan opettaa peruskouluissa

Omaa taloudenhallintaa halutaan opettaa peruskouluissa

elokuu 3, 2018 0 By Sisältötoimitus

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton toiminnanjohtaja Kirsi Ruhanen haluaa oman talouden hallinnan lisäksi peruskoulussa opettavaksi yhteiskunnan talouden toimintaa sekä rahapolitiikkaa. Myös keskuskauppakamarin toimitusjohtajana toimiva Juho Romakkaniemi on penännyt peruskouluun enemmän talousoppia. Taloustaitojen opiskelu auttaisi Romakkaniemen mielestä pikalainaa harkitsevia nuoria ymmärtämään millaisia riskejä velkarahalla elämiseen liittyy.

Peruskoulussa taloustaitoja opetellaan yhteiskuntaopin tunneilla. Rahatalouden painopistettä opetuksessa tulisi kuitenkin lisätä, jotta nuoret ymmärtäisivät kokonaisvaltaisemmin rahankäytön ja talouden vaikutuksesta elämänlaatuun ja tulevaisuuden suunnitteluun.

Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattilan mielestä nuorten pitäisi saada koulusta riittävät eväät siihen, että tulevaisuudessa nuori osaa tehdä henkilökohtaisen taloussuunnitelman ja ymmärtää sen vaikutuksen oman talouteen. Nuorten velkaantuminen on vakava asia ja siihen puuttuminen vaatii toimenpiteitä, jotka vaikuttavat ongelman alkulähteillä. Ylivelkaantuminen johtuu usein nuorten puutteellisista taidoista ymmärtää luotonantoa ja lainojen todellisia kustannuksia. Yli varojen eläminen ja ylenpalttinen lainanotto johtavat helposti lainakierteeseen.