Suomen Itsenäisyysjulistus vuonna 1917 oli visio

”Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana. Vuosisatainen vapauden kaipuumme on nyt toteutettava; Suomen kansan on astuttava muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana”. Muun muassa näin kirjoitettiin Suomen itsenäisyysjulistuksessa vuonna 1917. Se oli silloin suomalaisten visio vapaasta ja itsenäisestä kansasta, joka haluaa tasavertaisena valtiona liittyä muiden maailman valtioiden joukkoon. Itsenäistymisen edellytyksiä olivat kansakunnan kehitys, eurooppalaiset mullistukset ja suomalaisten itsenäisyystahto.

Suomi oli syntyessään sananmukaisesti nuori kansakunta. Vuonna 1917 suomalaisista 35 prosenttia oli alle 15-vuotiaita ja puolet alle 25-vuotiaita. Suomi oli itsenäistyessään maatalousvaltainen maa, jonka kaupungistuminen oli nopeutunut 1800-luvun lopulta lähtien. Maassa oli 3,1 miljoonaa asukasta. Suomen asukkaista 88 prosenttia oli suomenkielisiä ja 11 prosenttia ruotsinkielisiä. Lähes kaikki suomalaiset olivat 1917 lukutaitoisia. Suomi oli Norjan ohella Euroopan luterilaisin maa – kirkkoon kuului yli 98 prosenttia suomalaisista.

Suomalaisten itsenäisyyden ajan historia on tarina selviytymisestä. Kylmästä ja karusta maasta, Venäjän ja Ruotsin puristuksessa, Suomesta kehittyi itsenäinen valtio, joka tänään on yksi maailman rikkaimmista maista, joka nauttii laajaa luottamasta maailman kaikkien kansojen keskuudessa. Voidaan sanoa, että itsenäisyysjulistuksen suuri visio on toteutunut.

Nyt olemme etsimässä Suomen visiota seuraavaksi 100 vuodeksi. Tällä kertaa sitä ei ole muotoilemassa poliitikot, vaan Suomen nuoriso. Kutsumme kaikkia Suomen nuoria, yläkoulujen, ammattiopistojen, lukioiden erityskoulujen luokkia mukaan tekemään uutta visiota Suomen seuraavaksi 100 vuodeksi.

Tervetuloa mukaan!

Pertti Rajala
Maakuntajohtaja
Satakunta

100visio - Video

Uutta visiota Suomelle seuraaviksi 100 vuodeksi kutsutaan nyt luomaan suomalaisia koululuokkia. Tärkeintä on lähteä mukaan!

100visio - Mitä?

Visio Suomesta seuraavaksi 100 vuodeksi – nuorten uusi itsenäisyysjulistus.

100visio - Nuoren ääni

Lukiota käyvä Toni Nikka pohtii, mitä hän voin tehdä kunnioittaakseen isänmaataan ja sen itsenäisyyttä.

100visio - Puhemiehen avaus

Maria Lohela on puhemiehenä ja kansanedustajana erityisen kiinnostunut siitä, millä tavalla nuoret näkevät demokratian muotoutumisen ja kehitystarpeet.

Suomi Finland 100